Saturday, 24 August 2013

Teori Evolusi Sebenar IV: Manusia Adalah Biawak

"Ingatkah apa yang kau janjikan
  Bila lahir ke dunia
  Kau berjanji taat pada-Nya"

Lirik yang menjadi siulan anak-anak muda pada tahun 80-an. Lagu Manusia dan Janji nyanyian kumpulan rock Bloodshed menceritakan tentang sikap manusia iaitu pelupa. Lupa luas cabangnya. Tetapi titik fokusnya ialah lupa pada janji. 

Hal ini bukan perkara baharu, malah seringkali dan sentiasa berlaku. Kan? Hahhh! Dah lupa?!

Kebiasaannya, manusia berjanji tatkala mereka terlalu sangap untuk mendapatkan sesuatu benda. Harta, peluang, pangkat, cinta atau sebagainya. 15,000,000,000 kilogram janji dipertaruhkan. Persoalannya, apabila kehendak sudah dipenuhi, adakah janji akan dikotakan? Garu kepala.

Allah merakamkan dalam Al-Quran tentang ragam manusia. Diceritakan dalam Surah Al-A'raf ayat 172:


Maksudnya: Dan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu mengeluarkan zuriat anak-anak Adam (turun-temurun) dari (tulang) belakang mereka, dan Ia jadikan mereka saksi terhadap diri mereka sendiri, (sambil Ia bertanya dengan firmanNya): "Bukankah Aku tuhan kamu?" Mereka semua menjawab: "Benar (Engkaulah Tuhan kami), kami menjadi saksi". Yang demikian supaya kamu tidak berkata pada hari kiamat kelak: "Sesungguhnya kami adalah lalai (tidak diberi peringatan) tentang (hakikat tauhid) ini".

Itulah janji manis yang telah ditaburkan oleh manusia kepada Tuhan mereka sebelum diciptakan. Mereka mengaku bahawa Allah adalah Tuhan mereka yang satu-satunya layak disembah. Mereka berjanji akan patuh segala perintah Tuhan mereka. Tetapi setelah diciptakan, setelah ditiupkan roh ke dalam jasad, adakah janji manis itu dikotakan? Tepuk dada. Ya, tepuk dada anda kemudian tanya pada diri sendiri, 'adakah aku telah kotakan janji itu?'

Jika ya, Alhamdulillah.
Jika tidak, ?????????

Tidak mengapa, masih belum terlambat, usaha lagi dan lagi untuk kotakan janji tersebut, selagi nyawa dikandung badan.

Contoh yang sangat nyata, berdasarkan pengamatan dan pengalaman diri sendiri. Apabila menghadiri sebarang temuduga misalnya temuduga kerja, kita memberikan segunung janji dan harapan kepada majikan supaya menerima kita bekerja disitu, Tetapi apabila sudah diterima, kita menjadi lupa diri dan lupa janji. Merungut, merungut, merungut, merungut, merungut dan akhirnya hasil kerja tiada kualiti. Kenapa masa temuduga dulu kita cakap kita boleh buat semua benda? Kitalah superhero yang sedia berkhidmat 24 jam LILLAHI TAALA! Tetapi akhirnya apa yang berlaku? kah kah kah gelak lahhh... gelak pada diri sendiri... :-P

Lidah bercabang. Itulalah gelaran yang diberikan kepada orang yang suka berbohong atau tidak mengotakan janji. Binatang apa yang lidah bercabang? Nah, sebenarnya manusia yang tidak mengotakan janji adalah biawak. Sekian harap maklum. Huk huk huk. Tersedak biawak.

Sekadar gambar hiasan.


3 comments:

Da Yana said...

Betul la tu...masa intebiu...mcm2 alasan bg...pastu ble kje...hahahahaha....sy la tu...

Monash said...

kita serupa

Katak Bawah Payung said...

Kadang-kala kita bukan sengaja lupa. Tapi kita terlupa. Apa-apa pun Allah tak pernah lupa pada janji-Nya. Bersedialah.