Tuesday, 20 September 2011

Teori Evolusi Sebenar: Manusia Adalah Lembu

Oleh: Somad Musa

Teori evolusi
Teori evolusi merupakan salah satu falsafah dokmatik dan bukanlah satu perbahasan mahupun penemuan saintifik. Teori ini merupakan kepercayaan masyarakat purba terhadap asal-usul spesis yang cuba dibangkitkan kembali dan tersebar pada abad ke-19.


Individu yang bertanggungjawab menyebarkan fahaman ini adalah seorang lelaki Inggeris, Charles Robert Darwin. Satu fakta penting yang mungkin ramai orang tidak tahu, Charles Robert Darwin bukanlah seorang saintis dan beliau langsung tidak pernah menerima sebarang pendidikan formal berkaitan biologi. Hakikatnya, beliau hanya sekadar lelaki yang gemar memerhati dan mengkaji kehidupan semula jadi dan benda-benda hidup.


Didorong oleh minat mendalam terhadap alam semula jadi, Darwin telah menyertai satu pasukan pengembaraan berkapal yang diberi nama H.M.S. Beagle. Kapal tersebut berlayar dari England dan melepasi pelbagai rantau selama 5 tahun.


Darwin telah tertarik dengan pelbagai spesis kehidupan antaranya keunikan burung-burung yang berkicau dan menyanyi dengan paruh tajam yang luas dan singkat yang wujud di Kepulauan Galapagos. Dia menyangka kebolehan burung-burung tersebut menyanyi disebabkan adaptasi terhadap habitat mereka. Dengan ini, beliau membuat andaian bahawa asal-usul kehidupan dan spesies-spesies berpaksikan konsep 'penyesuaian kepada persekitaran dan iklim’.


Darwin berpandangan bahawa Tuhan tidak menjadikan setiap spesis secara individu, sebaliknya spesis-spesis tersebut terhasil daripada tindak balas baka tunggal terhadap pengaruh dan faktor semula jadi dan iklim. 


Teori Darwin langsung tidak bertunjangkan sebarang kajian saintifik mahupun penyelidikan, bahkan seperti yang kita sedia maklum beliau bukanlah seorang saintis dan langsung tidak mempunyai latar belakang sains. Darwin oh Darwin, kenapalah kau nak tunjuk terror???!


Dengan kebodohan yang dipamerkan oleh Darwin, maka terhasillah sebuah buku yang berjudul ‘The Origin of Species: By Means of Natural Selection’ pada tahun 1859. 


Darwin ni pandai menulis rupanya. Dalam buku tersebut, Darwin berpendapat bahawa manusia terjadi hasil tindak balas baka induk (bukan manusia) terhadap pengaruh alam sekeliling, bukanlah berasal daripada Nabi Adam A.S. 




Maka ramailah sarjana-sarjana Barat yang menyembah buku yang diconteng oleh Darwin tersebut sehinggalah teori tersebut dijadikan fakta dalam buku-buku sains dan sebagainya.


Maka dengan ini, terciptalah teori bahawa manusia berasal dari BERUK.
.......................................................................
Okey, kita lupakan sejenak teori evolusi Darwin yang mengarut sewel tu.
Sekarang, tanpa segan silunya, saya ingin memperkenalkan satu teori evolusi terbaru.



Sebenarnya, manusia bukanlah BERUK... tapi LEMBU...
...Kenapa???!



Begini, manusia bukanlah berasal dari LEMBU, tapi manusia akan bertukar menjadi LEMBU.
 Tak percaya???! 



Nah! Ini buktinya... [Al-A’raf: 179]



‘Lembu-lembu’ tersebut adalah mereka-mereka yang mempunyai hati tapi enggan untuk memahami ayat-ayat Allah, mempunyai mata tapi enggan melihat bukti keesaan Allah, mempunyai telinga tapi enggan mendengar nasihat yang diberikan.


Harap-harap lembu-lembu hakiki yang sedang meragut rumput kat padang tak tersedak bila nama mereka terpampang disini. Haha..

12 comments:

Anonymous said...

anda memang hebat somad musa

Tuan Punya Hati said...

sebuah entri yang bagus..somad, hg pandai menulis...good job frenz

yuyu Zulaikha said...

terbaikkkkkkkkkkkkkkkkkk!!! suka gile!!!

shida anwar said...

bagusnya...semoga saya x termasuk dalam golongan lembu2 itu..Insya Allah..ameennn..

Somad Musa said...

tuan punya hati: biasa-biasa jer... penulis kelas bawahan
yuyu: suka takpe... tapi jgn gila hehe
shida: amiiinnn...

Anonymous said...

lembu oh lembu

Mamaleeya said...

Ingatkan sebab kita minum susu lembu kita jadi lembu..hahaha...


terbaikkk lah...

bobotAZMI said...

lembuuuuuuu. booooo boooooo.HAHA

Awesome gilaa entry

amirnawawi said...

Aduh!! Dalamnya ayat anda.. Memang menusuk qolbu la..ha3

solehan said...

wow...somad musa!!!
bakal penulis terkemuka...pemikir kelas dunia...=)

Muaz Mahani said...

wow teruja

fuadarshad said...

Hang ada blog rupanya